Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου...

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία. Δίχως αυτό, η Γη θα ήταν κρύα (περίπου στους -20oC) και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αντιθέτως λόγω του φαινομένου αυτού, η μέση θερμοκρασία της γης διατηρείται στο επίπεδο των 15oC.

Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης υπάρχει ένα λεπτό στρώμα αποτελούμενο κυρίως από CO2 και υδρατμούς, το οποίο δρα όπως το γυαλί ενός θερμοκηπίου. Δηλαδή, ενώ επιτρέπει την είσοδο της θερμότητας που μεταφέρει η υπεριώδης ακτίνα του ηλίου, εμποδίζει την έξοδο της θερμότητας προς το διάστημα. Έτσι η επιφάνεια της Γης συγκρατεί ένα ποσό θερμότητας και διατηρεί σταθερή τη μέση θερμοκρασία της, βασική συνθήκη για να μπορεί να διατηρείται η ζωή πάνω στην επιφάνειά της.  

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στην ατμόσφαιρα μία αύξηση στη συγκέντρωση αρκετών αερίων του θερμοκηπίου και ειδικότερα του διοξειδίου του άνθρακα. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλεί στον πλανήτη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.

Ακολούθησε τον Αστέρη και την Ουρανία και μάθε πολλά περισσότερα για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τη σημασία του για τη διατήρηση της ζωής στη Γη...

(κλικ στην εικόνα για μετάβαση στην εφαρμογή)
πηγές: