Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο εμφύλιος πόλεμος, η προέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και ο Παπαφλέσσας: Ντοκιμαντέρ από το National Geographic (μέρη ιε' και ιστ')...

Μετά τις νίκες των δύο πρώτων χρόνων της Επανάστασης και την απελευθέρωση πολλών περιοχών, ήρθαν τα μαύρα χρόνια των εμφύλιων πολέμων, όπου οι Έλληνες άφησαν τους Οθωμανούς και άρχισαν να σκοτώνονται μεταξύ τους για την ηγεσία. Όταν ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και άρχισε να ξαναπαίρνει τις απελευθερωμένες περιοχές τη μια μετά την άλλη, μόνο τότε οι διαιρεμένοι Έλληνες κατάλαβαν τον μεγάλο κίνδυνο και προσπάθησαν να αντιδράσουν.

Παρακολουθείστε τον εμφύλιο σπαραγμό, τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες οπλαρχηγών, τον ερχομό του Ιμπραήμ, τη μάταιη προσπάθεια του Παπαφλέσσα να τον εμποδίσει, αλλά και τη νίκη των Ελλήνων στους Μύλους.

Πρόκειται για το 15ο και 16ο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του National Geographic "1821: Ο ξεσηκωμός του Γένους", το οποίο αναφέρεται σε ολόκληρη την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Τα μέρη που μας ενδιαφέρουν εδώ έχουν συνολική διάρκεια λίγο λιγότερο από 7 λεπτά.

1823 - 1825: Οι εμφύλιοι πόλεμοι

1825: Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - ο Παπαφλέσσας