Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν..." ο Ερατοσθένης...

Ο Ερατοσθένης ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Γεννήθηκε το 267 π.Χ. στην Κυρήνη (στη σημερινή Λιβύη), αλλά έζησε και εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί το 194 π.Χ. τυφλώθηκε και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει και πέθανε.

Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε. Για τις θεωρίες του περί γεωγραφίας κατηγορήθηκε αργότερα από τον Στράβωνα, ότι δεν παρείχε τις αναγκαίες αποδείξεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης και υπολόγισε με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Δείτε πώς περίπου το έκανε αυτό σε ένα επεισόδιο της σειράς κινούμενων σχεδίων "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Επιστήμη". Ολόκληρο το επεισόδιο αναφέρεται στον Αρχιμήδη και τους Έλληνες, όμως εδώ μας ενδιαφέρει ένα απόσπασμα 2 περίπου λεπτών για τον Ερατοσθένη...


πηγή κειμένου: